forberedelser før valpen kommer hjem, samt hvilken rase bør du velge?

Mange velger hunderase basert på utseende av hunden. Jeg pleier å si at det hjelper ikke å ha et vakkert ytre om du har ei skrue løs 😉 (gjelder forøvrig også om hunden ser strøken ut på bilder og i utstillingsringen, men er en «dårlig hund» i hverdagssammenheng). Mer skikkelig forklart: enhver hunderase er avlet fram for ulike ting. Det kan være snakk om gjeting, jakt, vokting eller andre ting. Derfor, les deg ALLTID opp på rasestandard- og egenskaper av rasen du ønsker og tenk over og vær ærlig med deg selv: klarer jeg og/eller evnt min familie å gi hunden det den har behov for i minst 10-15 år fram i tid? Noen raser krever mer mental og fysisk stimuli enn andre for å ikke utvikle kjipe atferdsmønstre, og bare basically for å trives optimalt. Jevnt over tror jeg «den vanlige hverdagshunden» ofte er hjemme alene litt for mange timer om dagen (i nabolandet Sverige er det straffbart å ha hunden sin lenger hjemme alene enn 6t, noe jeg mener vi bør innføre hos oss også, i tillegg skriver Mattilsynet i Norge noe om at hunder ikke bør være i små bur over lenger tid, men heller få bevege på seg i et avgrenset område (eller i hele boligen om det går an – men her mener jeg hunden fort kan bli fort stresset, da er det bedre med et hundesikkert avsikret område), hvor hunden har vann og eventuelt noe å tygge på tilgjengelig, fryst kong foreksempel er ypperlig for mentaltrim hjemme alene, samt variert underlag å ligge på for å ha det behagelig og for å regulere temperatur)), får et par turer rundt kvartalet per dag, fôring, kos og hvile i sofakroken. Gjør vi øvelser og aktiviteter både du og hunden synes er gøy, får ikke hunden bare aktivisert seg mentalt eller fysisk, men dere knytter et sterkere bånd dere imellom, noe som er helt essesielt for at hunden for eksempel skal gidde og høre på deg. I tillegg til at det selvfølgelig er mye hyggeligere å ha med en hund som er interessert i deg enn å gjøre enn det motsatte. 😉 Konklusjon: ikke velg hunderase basert på utseende, det kan få fatale konsekvenser både for deg og hund, det kan i verste fall bli en veldig kjip hverdag å ha hund – fordi dere kanskje ikke forstår hverandre, og det kan utvikle seg til å bli dårlige atferdsmønstre. Å finne rett oppdretter har jeg allerede skrevet et innlegg om, så ta gjerne en titt der også! 🙂 Om du derimot velger en hunderase som passer deg og din hverdag, at du kan gi hunden det den behøver i mange mange år framover og får god tiltro til oppdretter, så er det en drøm (etter min mening) med hund. Jeg pleier å si at når en først skaffer seg et liv med hund, vil man ikke gå tilbake til et liv uten hund. Dem lever jo dessverre ikke like lenge som oss. Noen er og forblir hundeglade (eller hundegale alt ettersom hvilket øye som ser ;-)) mennesker for alltid.

Det var litt kortfattet om hvordan du bør gå fram for valg av rase. Da jeg gikk Instruktør- og hundetrenerutdannelsen skrev jeg en lang artikkel om nettopp dette temaet, noe jeg fikk en god vurdering på også. Hadde det vært av interesse å poste den her også? 🙂 Uansett, når du har tatt de riktige stegene og det bare er noen få uker igjen til du får valpen i hus, er det noen forberedelser som skal til:

  1. Valpesikre hjemmet! Har du tepper eller ryer liggende på gulvene, må du være forberedt på at det kan både tygges, tisses eller bæsjes på om uhellet er ute. Fjern planter som står på gulvene. Vær obs på og gjem unna elektriske ledninger valpen kan tygge på. Noen valper er ivrige på både kontakter og karmer også. Noe får du sikret, andre ting er ikke så lett å sikre. Du kan forøvrig avgrense visse områder av hjemmet du tenker valpen kan oppholde seg på fram til den er noen uker eldre, kanskje er blitt husren og må trene på å forholde seg i hele hjemmet. Fint er det å ha valpen i et avgrenset, valpesikkert område for å trene både ro og alenetrening også, men sørg for at du har aktivisert valpen i forkant. Alene-hjemme-trening handler ikke bare om at du låser døren og er borte i 3t nemlig, men alt om alene-hjemme-trening og seperasjonsangst skal jeg skrive om siden.
  2. Ta ut ferie når valpen kommer. Se på det litt som en permisjon, bare at med valper får vi mye kortere tid med (ikke at vi har behov for ett års permisjon med valp heller uansett) enn en baby. Valpen skal lære MYE, og for eksempel hjemme-alene-treningen bør foregå over tid, men mer om trening av valp siden. Jobber du hjemmefra er det selvfølgelig helt gull, eller om du og samboer bytter på hvem som tar ut ferien. Mange muligheter. Det viktigste her er å bruke tid på å skape trygge rammer.
  3. Du trenger litt utstyr! Personlig velger jeg tepper framfor hundeseng i begynnelsen, da alt kan bli ødelagt, og det er kjipt å ha brukt mye penger på en hundeseng som blir ødelagt. Du bør ha «en base» hvor valpen kan trekke seg tilbake for å hvile. Valpegrind (eller kompostbinge fra Plantasjen du setter sammen selv, MYE billigere og superlettvint, ikke spons) eller et stort bur, hvor hunden har tilgjengelig vann, ulikt underlag (at hunden kan ligge både rett på gulvet/platen i buret eller et teppe) og en-to tyggeleker. Det er ikke noe vits i å fylle bingen/buret med en haug av leker, da det enten kan oppleves stressende om hunden ikke klarer å slappe av eller den kan bli fort uinteressert i lekene om de ligger framme hele tiden. Kanskje du gir den et tyggeben også, for å slappe av på dette stedet, men vær obs på at valpemager er sensitive og dem kan fort få diare på mat, godbiter, snax etc dem ikke er vandt til. Dette gjelder forøvrig voksne hunder også, og derfor er det viktig å tilnærme seg ny mat gradvis. Mat og godbiter tilpasset valp trenger dere altså. Ofte har oppdretter gått på et fôr, og uavhengig om du vil fortsette med det eller ei bør du begynne med det og heller gå gradvis over til noe annet om det er ønskelig. Om dere har flere spørsmål rundt det, send meg gjerne en mail! 🙂 Skåler til vann og mat, selvfølgelig. Halsbånd og/eller sele – smak og behag, men husk at en valp vokser fort og skal ikke gå med for trange halsbånd eller seler, ei heller for stort. Kobler i ulik lengde. Det er for eksempel mye lettere å holde kontroll på en hund på tur i kort (1-2meter) kobbel kontra flexibånd eller langline. Flexibånd eller langline kan være kjempefint det også, men til rett bruk. Trening på innkalling for eksempel fungerer langline som regel godt, men pass på at du vet hvor du har lina til enhver tid – jeg har sett mange brannsår rundt anklene på folk opp igjennom siden jeg startet aktivt med hund. 🙁 Ikke minst er det viktig å ha hunden i nærheten av deg selv om du bruker langline. Verktøy for kloklipp og pelsstell tilpasset rasen du kjøper. Husk at en valpepels er gjerne annerledes enn en voksenpels. Noen velger også å pusse tennene på hunden sin, andre velger for eksempel tyggeben. Ikke alle tyggeben er like gode, og slik er det i grunn når det gjelder alt med hund. Jeg kan skrive et innlegg om våre favoritter siden om det er interesse for det? Du trenger også et hundebur til å ha i bilen. Hundebur er den sikreste måten å frakte hund i bil, men det er også tillatt å ha dem på gulvet foran på passasjersiden eller du kan kjøpe bilsele hos dyrebutikken. Det er viktig at de er godt sikret. Andre ting som du behøver: hundeposer, nok vaskemidler, midler for flått, eventuelt navnebrikke til halsbånd/sele og sist, men ikke minst et medisinskap / førstehjelpsskrin for hund.
  4. Meld deg på kurs! I koronaperioden, som har vart fryktelig lenge, har vi i perioder ikke fått lov til å holde kurs grunnet smittevernregler. Det er en bekymring, fordi valper og eiere behøver kunnskap og læring. Hunder er like ulike individer som oss mennesker, så en læremetode kan fungere for en hund, mens en annen hund må forholde seg helt annerledes. Det er ikke like lett å lese seg opp på egen hånd på internett bestandig, og det er ikke alt en bør sluke til seg heller. Det vil alltid være best å delta på kurs fysisk, få råd og veiledning der og da, og hundetreneren kan se på DIN hund og tilpasse treningen og verktøyene deretter. Jeg gleder meg til det er lov med kurs igjen! Alle hunder og deres eiere har veldig godt av det, både for læringen sin del – men også for det sosiale. Selv om hundene ikke får lov til å hilse på hverandre for de fleste valpe-, grunn-, og hverdagslydighetskurs iallfall er det likevel sosialisering og miljøtrening. Å forholde seg til eier samtidig som det er forstyrrelser rundt. Helt essensielt. DU skaper grunnlaget for DIN hund, og grunnlaget setter seg gjerne når hunden er blitt ett til halvannet – to år. Med andre ord, mye å lære for en hund som går igjennom ulike faser. Mer om disse fasene og hundetrening i et annet innlegg senere. 🙂 Og skulle du ha ønske og behov for hundetrening tilbyr jeg privattimer, da det er en-og-en-kontakt. Mer info og priser om det finner du på sandefjordhundehotell.no

Dette var den lange forklaringen på hva du bør forberede til valpen kommer i hus, samt noen enkle råd når du vurderer valg av rase for deg og ditt liv. Det hele er egentlig ganske enkelt og gøyalt, iallfall blir det det når en gjør de riktige tingene. 😉 Ha det så riktig fint med valp i hus! Om du ønsker sosialisering rundt andre TRYGGE hunder for valpen, samt forholde seg til andre i andre miljøer osv., tar vi imot valper fra dem er 16 uker gamle i Sandefjord Hundesenter, den må være vaksinert og husren! Har vi valper på besøk, tilpasser vi oppholdet til det beste for hver enkelt hund SELVFØLGELIG. Send meg en mail til sfjhundehotell@gmail.com eller PM via Sandefjord Hundesenter på facebook, så prates vi! God helg! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *