VELKOMMEN INN TIL SANDEFJORD HUNDESENTER

Det går litt fort unna i videoen, så du må nok sette på pause om du vil lese alt som står! Oops!

Vi har gjort en liten ommøblering i hundesenteret etter vi lagde videoen, og det ser såhär ut nå:

forberedelser før valpen kommer hjem, samt hvilken rase bør du velge?

Mange velger hunderase basert på utseende av hunden. Jeg pleier å si at det hjelper ikke å ha et vakkert ytre om du har ei skrue løs 😉 (gjelder forøvrig også om hunden ser strøken ut på bilder og i utstillingsringen, men er en «dårlig hund» i hverdagssammenheng). Mer skikkelig forklart: enhver hunderase er avlet fram for ulike ting. Det kan være snakk om gjeting, jakt, vokting eller andre ting. Derfor, les deg ALLTID opp på rasestandard- og egenskaper av rasen du ønsker og tenk over og vær ærlig med deg selv: klarer jeg og/eller evnt min familie å gi hunden det den har behov for i minst 10-15 år fram i tid? Noen raser krever mer mental og fysisk stimuli enn andre for å ikke utvikle kjipe atferdsmønstre, og bare basically for å trives optimalt. Jevnt over tror jeg «den vanlige hverdagshunden» ofte er hjemme alene litt for mange timer om dagen (i nabolandet Sverige er det straffbart å ha hunden sin lenger hjemme alene enn 6t, noe jeg mener vi bør innføre hos oss også, i tillegg skriver Mattilsynet i Norge noe om at hunder ikke bør være i små bur over lenger tid, men heller få bevege på seg i et avgrenset område (eller i hele boligen om det går an – men her mener jeg hunden fort kan bli fort stresset, da er det bedre med et hundesikkert avsikret område), hvor hunden har vann og eventuelt noe å tygge på tilgjengelig, fryst kong foreksempel er ypperlig for mentaltrim hjemme alene, samt variert underlag å ligge på for å ha det behagelig og for å regulere temperatur)), får et par turer rundt kvartalet per dag, fôring, kos og hvile i sofakroken. Gjør vi øvelser og aktiviteter både du og hunden synes er gøy, får ikke hunden bare aktivisert seg mentalt eller fysisk, men dere knytter et sterkere bånd dere imellom, noe som er helt essesielt for at hunden for eksempel skal gidde og høre på deg. I tillegg til at det selvfølgelig er mye hyggeligere å ha med en hund som er interessert i deg enn å gjøre enn det motsatte. 😉 Konklusjon: ikke velg hunderase basert på utseende, det kan få fatale konsekvenser både for deg og hund, det kan i verste fall bli en veldig kjip hverdag å ha hund – fordi dere kanskje ikke forstår hverandre, og det kan utvikle seg til å bli dårlige atferdsmønstre. Å finne rett oppdretter har jeg allerede skrevet et innlegg om, så ta gjerne en titt der også! 🙂 Om du derimot velger en hunderase som passer deg og din hverdag, at du kan gi hunden det den behøver i mange mange år framover og får god tiltro til oppdretter, så er det en drøm (etter min mening) med hund. Jeg pleier å si at når en først skaffer seg et liv med hund, vil man ikke gå tilbake til et liv uten hund. Dem lever jo dessverre ikke like lenge som oss. Noen er og forblir hundeglade (eller hundegale alt ettersom hvilket øye som ser ;-)) mennesker for alltid.

Det var litt kortfattet om hvordan du bør gå fram for valg av rase. Da jeg gikk Instruktør- og hundetrenerutdannelsen skrev jeg en lang artikkel om nettopp dette temaet, noe jeg fikk en god vurdering på også. Hadde det vært av interesse å poste den her også? 🙂 Uansett, når du har tatt de riktige stegene og det bare er noen få uker igjen til du får valpen i hus, er det noen forberedelser som skal til:

 1. Valpesikre hjemmet! Har du tepper eller ryer liggende på gulvene, må du være forberedt på at det kan både tygges, tisses eller bæsjes på om uhellet er ute. Fjern planter som står på gulvene. Vær obs på og gjem unna elektriske ledninger valpen kan tygge på. Noen valper er ivrige på både kontakter og karmer også. Noe får du sikret, andre ting er ikke så lett å sikre. Du kan forøvrig avgrense visse områder av hjemmet du tenker valpen kan oppholde seg på fram til den er noen uker eldre, kanskje er blitt husren og må trene på å forholde seg i hele hjemmet. Fint er det å ha valpen i et avgrenset, valpesikkert område for å trene både ro og alenetrening også, men sørg for at du har aktivisert valpen i forkant. Alene-hjemme-trening handler ikke bare om at du låser døren og er borte i 3t nemlig, men alt om alene-hjemme-trening og seperasjonsangst skal jeg skrive om siden.
 2. Ta ut ferie når valpen kommer. Se på det litt som en permisjon, bare at med valper får vi mye kortere tid med (ikke at vi har behov for ett års permisjon med valp heller uansett) enn en baby. Valpen skal lære MYE, og for eksempel hjemme-alene-treningen bør foregå over tid, men mer om trening av valp siden. Jobber du hjemmefra er det selvfølgelig helt gull, eller om du og samboer bytter på hvem som tar ut ferien. Mange muligheter. Det viktigste her er å bruke tid på å skape trygge rammer.
 3. Du trenger litt utstyr! Personlig velger jeg tepper framfor hundeseng i begynnelsen, da alt kan bli ødelagt, og det er kjipt å ha brukt mye penger på en hundeseng som blir ødelagt. Du bør ha «en base» hvor valpen kan trekke seg tilbake for å hvile. Valpegrind (eller kompostbinge fra Plantasjen du setter sammen selv, MYE billigere og superlettvint, ikke spons) eller et stort bur, hvor hunden har tilgjengelig vann, ulikt underlag (at hunden kan ligge både rett på gulvet/platen i buret eller et teppe) og en-to tyggeleker. Det er ikke noe vits i å fylle bingen/buret med en haug av leker, da det enten kan oppleves stressende om hunden ikke klarer å slappe av eller den kan bli fort uinteressert i lekene om de ligger framme hele tiden. Kanskje du gir den et tyggeben også, for å slappe av på dette stedet, men vær obs på at valpemager er sensitive og dem kan fort få diare på mat, godbiter, snax etc dem ikke er vandt til. Dette gjelder forøvrig voksne hunder også, og derfor er det viktig å tilnærme seg ny mat gradvis. Mat og godbiter tilpasset valp trenger dere altså. Ofte har oppdretter gått på et fôr, og uavhengig om du vil fortsette med det eller ei bør du begynne med det og heller gå gradvis over til noe annet om det er ønskelig. Om dere har flere spørsmål rundt det, send meg gjerne en mail! 🙂 Skåler til vann og mat, selvfølgelig. Halsbånd og/eller sele – smak og behag, men husk at en valp vokser fort og skal ikke gå med for trange halsbånd eller seler, ei heller for stort. Kobler i ulik lengde. Det er for eksempel mye lettere å holde kontroll på en hund på tur i kort (1-2meter) kobbel kontra flexibånd eller langline. Flexibånd eller langline kan være kjempefint det også, men til rett bruk. Trening på innkalling for eksempel fungerer langline som regel godt, men pass på at du vet hvor du har lina til enhver tid – jeg har sett mange brannsår rundt anklene på folk opp igjennom siden jeg startet aktivt med hund. 🙁 Ikke minst er det viktig å ha hunden i nærheten av deg selv om du bruker langline. Verktøy for kloklipp og pelsstell tilpasset rasen du kjøper. Husk at en valpepels er gjerne annerledes enn en voksenpels. Noen velger også å pusse tennene på hunden sin, andre velger for eksempel tyggeben. Ikke alle tyggeben er like gode, og slik er det i grunn når det gjelder alt med hund. Jeg kan skrive et innlegg om våre favoritter siden om det er interesse for det? Du trenger også et hundebur til å ha i bilen. Hundebur er den sikreste måten å frakte hund i bil, men det er også tillatt å ha dem på gulvet foran på passasjersiden eller du kan kjøpe bilsele hos dyrebutikken. Det er viktig at de er godt sikret. Andre ting som du behøver: hundeposer, nok vaskemidler, midler for flått, eventuelt navnebrikke til halsbånd/sele og sist, men ikke minst et medisinskap / førstehjelpsskrin for hund.
 4. Meld deg på kurs! I koronaperioden, som har vart fryktelig lenge, har vi i perioder ikke fått lov til å holde kurs grunnet smittevernregler. Det er en bekymring, fordi valper og eiere behøver kunnskap og læring. Hunder er like ulike individer som oss mennesker, så en læremetode kan fungere for en hund, mens en annen hund må forholde seg helt annerledes. Det er ikke like lett å lese seg opp på egen hånd på internett bestandig, og det er ikke alt en bør sluke til seg heller. Det vil alltid være best å delta på kurs fysisk, få råd og veiledning der og da, og hundetreneren kan se på DIN hund og tilpasse treningen og verktøyene deretter. Jeg gleder meg til det er lov med kurs igjen! Alle hunder og deres eiere har veldig godt av det, både for læringen sin del – men også for det sosiale. Selv om hundene ikke får lov til å hilse på hverandre for de fleste valpe-, grunn-, og hverdagslydighetskurs iallfall er det likevel sosialisering og miljøtrening. Å forholde seg til eier samtidig som det er forstyrrelser rundt. Helt essensielt. DU skaper grunnlaget for DIN hund, og grunnlaget setter seg gjerne når hunden er blitt ett til halvannet – to år. Med andre ord, mye å lære for en hund som går igjennom ulike faser. Mer om disse fasene og hundetrening i et annet innlegg senere. 🙂 Og skulle du ha ønske og behov for hundetrening tilbyr jeg privattimer, da det er en-og-en-kontakt. Mer info og priser om det finner du på sandefjordhundehotell.no

Dette var den lange forklaringen på hva du bør forberede til valpen kommer i hus, samt noen enkle råd når du vurderer valg av rase for deg og ditt liv. Det hele er egentlig ganske enkelt og gøyalt, iallfall blir det det når en gjør de riktige tingene. 😉 Ha det så riktig fint med valp i hus! Om du ønsker sosialisering rundt andre TRYGGE hunder for valpen, samt forholde seg til andre i andre miljøer osv., tar vi imot valper fra dem er 16 uker gamle i Sandefjord Hundesenter, den må være vaksinert og husren! Har vi valper på besøk, tilpasser vi oppholdet til det beste for hver enkelt hund SELVFØLGELIG. Send meg en mail til sfjhundehotell@gmail.com eller PM via Sandefjord Hundesenter på facebook, så prates vi! God helg! 😀

RETT AVL OG OPPDRETTER

Jeg er en ganske aktiv instagrammer, både for eget bruk og for business med tanke på hundehotellet jeg driver. Nylig skrev jeg en post på min private instagram (@andreaoglapphunden, om du vil følge) om avl og oppdrett, og det har kommet en del engasjement!

Mange sier «velg en seriøs oppdretter» eller «gå inn på klubbens hjemmeside og velg en flink oppdretter fra lista», men hva legger man egentlig i en seriøs og flink oppdretter? Gjør din research! På lik linje som oppdretter får lov til å stille deg spørsmål ift hvilket liv valpen vil få, får du også stille oppdretter spørsmål. Du får lov til å være kritisk og undrende, noe du burde, da mange i dag bruker avl som en måte å KUN tjene noen ekstra kroner på. En kvalm tankegang. Du er i verste fall med på å ødelegge en rase, noe det forøvrig er skjedd flere ganger allerede. Det vil iallfall ikke jeg være med på, og derfor har vi allerede takket nei til flere «frierbrev» Bernhard (Lappe Tikko’s Z – Bernhard) har fått. Uansett om det er blandingsraser eller renrasede raser, do your research!

 1. Rasestandard og rasens sunnhet:
  En seriøs oppdretter bruker avlsdyr som har god helse, god mentalitet og som følger rasestandarden. Det danner grunnlaget for utvikling av hunderasene. Utstillinger er da fint for å få en bedømmelse på om hunden følger rasestandard. Enhver bedømmelse på utstilling legges ut på dogweb. Her bør du søke opp navnet til avlsdyrene (hundene er registrert i NKK) for å se hvilke eventuelle premieringer hunden har fått, samt vurderinger på helse. Raseklubbene rundt om stiller ulike krav til oppdretter, enten om det er visse premieringer på utstilling, øyelysning, mentaltest, HD- / AD- røntgen eller andre krav. Sist, men ikke minst: det hjelper ikke å posere fint på bilder eller utstilling, om hunden ikke er mentalt god. Jeg personlig vil ha en hund jeg vet fungerer i min hverdag, ikke at hundeholdet skal bli en kamp.

 2. Genuin interesse og kunnskap om rasen, raselinjer, hundehold, avl og oppdrett:
  For en seriøs oppdretter blir hund en livsstil. Oppdretteren skal svare deg ærlig på ovennevnte temaer. Om alt virker roserødt og knirkefritt, ville jeg gjort litt mer research og skygget banen. Det finnes alltid noe en kan gjøre bedre eller annerledes som oppdretter, eller at rasen har noen svakheter (spørs av og til på øyet som ser). Spør om du undrer! Oppdretteren skal være der for deg.

 3. God sosialisering er alfa og omega!
  I tillegg til at oppdretter skal sikre gode mentale og fysiske vilkår for avlsdyrene og valpen, skal oppdretter sikre valpen god sosialisering. Den enkelte rase skal behandles og følges opp utfra de forutsetninger og behov som er spesielle for rasen, så her kan det være individuelle forskjeller. Noen eksempler på sosialisering kan innebære håndtering og kos med ulike og vennlige mennesker, gåing på variert underlag, sosialisering med andre hunder og/eller andre dyr, bli kjent med ulike lyder og bli eksponert i ulike miljøer – valpene skal jo bl.a. kjøre bil til dyrlegen for helsesjekk. Selvfølgelig alt til sin tid. Trygghet. Valpene får neppe en like trygg oppvekst om de vokser opp i et fjøs alene med mor kontra i et hjem med menneskehender, huslukt og kos, tenker jeg. En god oppdragelse og god sosialisering skaper den basen av trygghet valpen fortjener for å ha en forutsetning av et godt liv senere.

 4. Oppdretter bør være opptatt av DEG:
  Ved salg/overtakelse av valp bør oppdretter være genuint opptatt av hvordan valpen kommer til å få det hos deg. Det kan være interessant å vite hvorfor du ønsker rasen, hva du vil bruke den til, hvordan du bor og jobber, hva du tenker ift hundekurs og hundetrening, hva du gjør med hunden når dere skal feriere, samt om du har mulighet til å «binde deg opp» til et liv med hund som varer kanskje 10-15 år til. Disse tingene ville iallfall jeg lurt på om jeg var oppdretter. Fra oppdretter bør du få veiledning, både generelt som hundeeier, men også få kunnskap om det ligger spesielle forhold ved rasen verdt å vite. Det skal benyttes skriftlige avtaler som er underskrevet av begge parter. Oppdretter forplikter seg til å opplyse om helsetilstanden i rasen og i valpens nærmeste familie. Altså, om du synes det er vanskelig å undersøke selv på dogweb, kan og bør oppdretter ha svaret.

 5. Oppdretter bør være opptatt av DEG 2:
  Mennesker kan virke godtroende over både mail og telefon, men både du og oppdretter bør være opptatt av å hilse på hverandre og valpene fra valpene er 5 uker gamle. Da får alle et innblikk av hverandre. Du får hilst på mor til valpene, og får et inntrykk av hvordan hun er også. Har du ikke mulighet til et besøk før levering av valp, kanskje pga. veldig lang avstand (det har hendt meg), bør dere ha flere samtaler over telefon. Da danner du deg et bilde av hvordan oppdretter er, og omvendt. Annen relevant info: Valpen skal ikke levers før de er blitt 7-8 uker gamle, ifølge NKK. De fleste venter med levering til valpen er 8 uker gammel, men flere venter også enda lenger, kanskje til valpen er 10-12 uker. Dette er det ulikt syn på. Valpemor preger og sosialiserer valpene på en helt egen måte, som betyr MYE for valpens senere utvikling.

Utviklingen og pregingen som skjer videre, fra valpen er kommet hjem til deg, skal jeg ta siden. 🙂 Om du har flere spørsmål rundt alt dette kan du enten hyle ut i kommentarfeltet eller via sfjhundehotell@gmail.com – Ellers kan jeg anbefale flere av artiklene og dokumentene NKK har lagt ut som omhandler om alt ift avl og oppdrett! God lesning, og lykke til med kommende valp! 🙂

HVA DU BØR SE ETTER HOS ET SERIØST HUNDEHOTELL/KENNEL

Vi kan alle være enige om at vi vil det beste for de vi har kjær, deriblant de firbente. Den firbente sees på som en del av familien, familien som er den nærmeste relasjonen vi har. Klart vi vil beskytte dem, og vite at dem er i trygge hender. Bare tenk litt over dette; ville du levert 2åringen din i en barnehage hvor du hadde en dårlig magefølelse? Eller ville du latt en slabberdask passe 2åringen din en fredag kveld? Neppe. På lik linje vil vi gjerne, eller vi bør iallfall etter min mening, være like kritiske til hvor vi leverer den firbente.

Ettersom jeg er kritisk til ulike kenneler og hundehoteller rundt om, og vil kun det beste for alle firbente (og tobente) kan jeg lett sette meg inn i følelsen mange har når de leverer bort hunden sin, spesielt til noen de ikke kjenner så godt. «Hønemor» omfatter veldig mange, hehe. 😉 Her har jeg samlet noen punkter på hva som er fint å se etter:

 • De ansatte har en positiv, rolig og behagelig væremåte. Du skal kunne se de i øynene og tenke etter en endt samtale at «ja, jøss, for et flott sted – nå gleder jeg meg til å ha lille Fido her». De ansatte skal også kunne svare deg på alle spørsmål du har. Ingen spørsmål er dumme. Og viktigst av alt; interessen av hund og å være utendørs! Og ikke bare en stor interesse, men at personen kan vise til kunnskap og erfaringer!

 • Det skal være nokså strøkent både ute og inne. Om det er mye avføring i hundegården, eller om det er møkkete inne og lukter vondt, ville jeg skygget banen.

 • De ansatte bør ha klare HMS-regler, og holde seg oppdatert på disse. Gjelder alt fra hvordan en skal utføre førstehjelp på hund/folk til brann eller rutiner på vasking.

 • Å få et innblikk i hverdagen til hundehotellet setter alle stor pris på, for eksempel via bilder/tekst på facebook eller instagram (slik vi gjør). Om hundehotellet/kennelen ikke driver med det kan du spørre hvordan en vanlig dag ser ut for den firbente. Her litt generell informasjon: https://sandefjordhundehotell.no/informasjon.html
   
 • Hundehotellet/kennelen bør ha fokus på at hunden får den tryggheten og behovene den har krav på. På lik linje med mennesker er alle hunder forskjellige. Selv om de alle stort sett har de samme behovene (mat, drikke, fysisk trim, mentaltrim, kos og hvile), er det enkelte hunder som trenger mer/mindre av noe, kanskje pga. rase, alder, dagsform osv. Finn et hundehotell/kennel som ser DIN hund, hva den trenger av nødvendige behov. Hos oss fyller alle ut et skjema med spørsmål om hund og eier i forkant av et opphold, slik at vi får et bilde av hvordan hunden er. Kvist er flink til å tyde hundene når de er her, og vi strekker oss langt for at alle hundene skal oppleve glede, trygghet og få alle sine behov tilfredsstilt.

 • Personlig føler jeg meg tryggere på hundehotell/kennel som ikke har altfor mange plasser (20+), slik at de ansatte ser hver enkelt hund, og at jeg ikke har følelsen av at jeg sender hunden min på et løpebånd.

  Send meg gjerne en mail om du har spørsmål eller andre ting på hjertet, så skal jeg svare deg så fort jeg har mulighet: sfjhundehotell@gmail.com 🙂